A nőknek alá kell vetniük magukat a férfiaknak?

„Isten nem köt össze két embert csak az egyik érdekében.” - Rosemary West

Nyilvánvaló, hogy a keresztények korántsem korlátozzák úgy a nők jogait, mint mondjuk a muszlim fundamentalisták. A világnak ma is vannak olyan részei, ahol egy nő nem vezethet, nem szavazhat, és akkor is halálra kövezhetik a feslettségéért, ha történetesen megerőszakolták. A nők modernkori rabszolgák, akiknek mindenben kötelességük engedelmeskedni a férfiaknak – akár az apjuknak, akár a férjüknek.

A Bibliát olvasgatva rémisztően hasonló kép rajzolódik ki előttünk. Pál például megköveteli, hogy a nők vessék alá magukat férjeiknek, és meg se szóljanak a templomban – ha valamit tudni akarnak, kérdezzék meg a férjüktől. Amikor Jézus megakadályozza egy parázna asszony megkövezését, nem olvasunk arról, hogy a bűntársára hasonló sors várt volna.

0000fbdb2.jpg

A Bibliát ezúttal is hiba lenne szó szerint értelmezni. Pál nem sokkal utóbb például arra szólítja fel a rabszolgákat, hogy engedelmeskedjenek földi uraiknak – mégsem ismerek olyan keresztényt, aki helyeselné, hogy manapság rabszolgaként dolgoztassanak valakit. A Biblia nyilvánvalóan a saját korának terméke - egy olyan világé, amit a férfiak uraltak, hiszen a szüntelen háborúkban csak ő védhették meg a gyengébb asszonyokat, és amikor a rabszolgaság intézménye nélkül nem létezhetett volna a gazdaság. A helyzet ma már nyilvánvalóan egészen más.

Ezúttal is a Biblia szellemisége számít. Azt pedig maga Pál is leszögezi, hogy Krisztusban nincs szolga, sem szabad, sem férfi, sem nő. Szó szerinti értelmezésben Pál kijelentései nyilvánvalóan ellentétes értelműek, tehát nem is hivatkozhatunk rájuk ily módon. Nem ragadhatunk ki egyes mondatokat a történelmi kontextusból, és emelhetjük törvénnyé mindennapi életünkben.

A helyzet az, hogy Isten egyenlőnek teremtette a férfit és a nőt, csak épp más szerepet szánt nekik. Ketten együtt tökéletes párt alkothatnak, amíg mindketten azt teszik, ami a dolguk. A férfiak pedig éppúgy tisztelni tartoznak a feleségüket, ahogyan tiszteletet várnak tőlük. Nincsenek alantas és felettes szerepek, ez egy mellérendeltségi viszony. A nők tökéletesen egyenrangúak a házasságban – akkor miért ne lehetnének azok a gyülekezetben is? 

ret up.png