Van-e élet a halál után?

„Nem emberi lények vagyunk egy szellemi utazáson. Szellemi lények vagyunk egy emberi utazáson.” – Stephen R. Covey

Ez attól függ, hogyan tekintünk magára az életre. Ha azt mondjuk, az élet csupán biológiai folyamat, végén az elkerülhetetlen pusztulással, akkor nyilvánvalóan nem hiszünk semmilyen magasabb rendű lényben, tehát a lélekben sem. Ha viszont hiszünk valamilyen felsőbb erőben, az is nyilvánvaló számunkra, hogy a test csak edény, ami végül, így vagy úgy, de összetörik. Halandó – szemben a halhatatlan lélekkel.

De mi történik a lélekkel a halál után? A test többé nem lehet hasznára, ezért a létezés egy másik síkjára kerül. Itt jön a képbe a szellemvilág, a halott-idézés, a reinkarnáció és a többi. A muszlimok szerint halálunk után Allah ítéletet mond felettünk, s mi csak ekkor tudjuk meg, jól éltük-e az életünket. A buddhisták azt mondják, a lélek egy másik testben újjászületik, és ez így folytatódik, akár a végtelenségig, míg el nem jutunk a földi létezés olyan magaslataiba, hogy már nem kell újjászületnünk, és végre megpihenhetünk

ew45 (7)-3.jpg

Jézus az egyetlen, aki azt mondja, már itt a földön, egyetlen döntéssel befolyásolni tudjuk, mi történjen velünk a halál után. Csak annyit kell tennünk, hogy elfogadjuk őt Istennek, így megváltást nyerünk. Mitől vált meg minket? Hát igen, a halál után kereszteződéshez érünk. Ne bonyolítsuk túl a dolgot: bűnösök balra, a többiek jobbra. A megváltottak talán tökéletesek, akik bűntelenül éltek és megszolgálták a mennyországot? Dehogy. Ugyanolyan esendőek, mint akárki, éppen csak jól döntöttek, amikor a helyes utat választották, ezért kegyelemben részesültek. És ezzel biztosan jobban jártak, mint a pokollal.

Szeretném egyértelművé tenni: a nem döntés is döntés. Ha valaki nem dönt Jézus mellett, akkor Jézus ellen dönt. Aki pedig így tesz, a halála után egy helyre biztosan nem kerül: a mennyországba. Jézus elfogadása tehát kockázatmentes – ez miatt még senki nem került a pokolra -, miközben az elutasítása életveszélyes. Ha tehát Jézus igazat mondott – márpedig az Ő erkölcsi tekintélyét egyik vallás sem kérdőjelezi meg -, akkor nem kell félnünk a haláltól.

És ha a haláltól nem kell félnünk, ugyan mitől kell?

ret up.png