Amiben nem kell hinned ahhoz, hogy keresztény légy

255-2.jpg

„Ez a mókás a vallásban: mindegy, mit mondasz, valakit magadra haragítasz.” – Lewis Black

Mindenkinek, akár keresztény, akár nem, van egy képe arról, hogy miben is kell hinnie egy hívő kereszténynek. Ezt a képet sok minden befolyásolja, a környezettől és neveltetéstől kezdve a személyes példákig, a gyülekezeti életig és a hit mélységéig.

A legtöbb nem hívő egyenlőségjelet tesz a hívő és vallásos emberek közé, és legyünk őszinték: milyen fogalmak ugranak be elsőként az átlagembernek, ha a vallásról hall? Képmutatás? Inkvizíció? Pedofília? Szégyenteljes dolgok. Bármilyen szomorú is, tény: amit ezrek buzgón és szeretettel felépítenek, egy valaki egyetlen szóval képes lerombolni. Amikor egy vallási vezető arról papol, hogy az AIDS a buzik jogos büntetése, amikor napvilágra kerülnek valamelyik egyházi tisztségviselő sötét üzleti ügyei, amikor a legnagyobb egyház több ezer gyermek zaklatását próbálja meg eltussolni, amikor állam és egyház szétbogozhatatlanul egymásba fonódik és kiszolgálja egymás érdekeit – az emberek igazolva látják legsötétebb előítéleteiket. Hiába sok millió jó szándékú hívő, aki erején felül próbál segíteni másokon, ők a csendes többség, miközben a szélsőségek ott harsognak a hírekben, a címlapokon, az interneten. S ezekre az előítéletekre sokszor jó keresztények is ráerősítenek.

Istent nem tudjuk egyértelmű módon leírni – ha megtehetnénk, nem is lenne Isten -, ezért rengeteg dologban nem látunk tisztán. Ide az emberi értelem önmagában kevés, ezért is nevezzük hitnek. Az alábbi témákkal mi sem azt akarjuk elhitetni, hogy tudjuk a tutit. Egyszerűen csak szeretnénk szétoszlatni egy sor félreértést. Olyan félreértést, ami talán sokakat visszatart attól, hogy komolyan esélyt adjanak a hitnek és Istennek. Ezek a kérdések és válaszok természetesen nem „hivatalosak”, csupán a szerző(k) által igaznak vélt állítások, Istentől vett megértések. Sokan sokféleképpen értelmezhetik a Bibliát, azt azonban senki sem teheti meg, hogy a saját megértését ráerőszakolja másokra. Isten igéje sokkal sokszínűbb és szerteágazóbb annál, hogy bárki is a maga teljességében értse, azt azonban ki merjük jelenteni:

Az alábbiakban NEM kell hinned ahhoz, hogy keresztény lehess

         A Bibliát szó szerint kell értelmezni

         Isten okozza a baleseteket és egyéb katasztrófákat

         A jó keresztény sosem kételkedik

         A nőknek alá kell vetniük magukat a férfiaknak

         A hit és az evolúció nem fér meg egymással

         A jók elragadtatnak, a rosszak a pokol tüzén égnek

         Más vallások képviselői elkárhoznak

         Isten gyűlöli a melegeket

A szerző ezúton is köszönetet mond Martin Thielennek, akinek „What’s the Least I Can Believe and Still Be a Christian” című könyvét sok esetben idézi.